Broccoli stamppotje met zoete aardappel

Broccoli stamppotje met zoete aardappel

Ik ben echt gek op broccoli. Het is een enorm veelzijdige en gezonde groente. Vaak stop ik dit samen met andere groente in de wok of ik stoom het, maar ik wilde een keer iets totaal anders. En hieruit ontstond het broccoli stamppotje met zoete aardappel.
Wat ik zo ideaal vind aan stamppotjes is dat je vaak nog wat over houdt en kan bewaren voor later. Iedere donderdag moet ik altijd vrij snel haasten om vanuit mijn werk door te gaan naar de voetbaltraining, dan is het eten van restjes uit de vriezer echt ideaal.

Wat ik in het stamppotje doe

Ik hou meestal de volgende hoeveel hoeveelheden aan voor ongeveer 4 a 5 porties:
 • 500 gram broccoli
 • 2 a 3 grote oranje zoete aardappels
 • 300 gram mager rundergehakt
 • 2 uien
 • scheutje olijfolie
 • 1 eetlepel dijon mosterd
 • Nootmuskaat
 • Peper en zout

Hoe je het broccoli stamppotje met zoete aardappel bereidt

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
 2. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Gebruik ook de stam van de broccoli! Dat is super lekker en het gezondste van de hele broccoli. Wel haal ik altijd even de schil van de stam eraf, want dat blijft altijd een beetje taai. De stam snijd ik verder in blokjes.
 3. Kook de broccoli en aardappelen gaar, ik doe ze vaak samen in het pannetje, scheelt weer een pannetje om af te wassen.
 4. Tijdens het koken van de broccoli en aardappelen versnipper ik altijd de uien. Doe deze samen met het gehakt in een pannetje en bak het rul.
 5. Als de broccoli en aardappelen gaar zijn laat het water eruit druipen en stamp het fijn tot een stampotje.
 6. Voeg de olijfolie, dijon mosterd, gehakt en kruiden toe naar smaak en roer nog even door.

Variatietip

Dit recept is ook enorm lekker met gerookte zalm in plaats van gehakt. Het contrast tussen warm en koud en zout en zoet vind ik altijd heel lekker.
Verder kan je er nog een klein handje nootjes of pijnboompitjes aan toevoegen om het nog wat gezelliger te maken en een beetje bite aan toe te voegen.