Hoe opruimen weer leven in mijn blog blies

Het boek Way of the peaceful warrior veranderde mijn visie een al een hele tijd geleden. Maar in al deze maanden merkte je hier op allsummerdays nog niks van. In deze blog vertel ik je verder wat er is gebeurt in de tijd dat mijn blog eventjes stil stond en waarom opruimen ervoor zorgde dat er weer blogjes en receptjes klaarstaan.

Ik miste even die spark, die passie, maar vooral de energie om verder te gaan. Zoals ik in mijn vorige blog vertelde, veranderde Way of the peaceful warrior mijn visie op het leven. Dit was de kickstart van mijn zoektocht naar meer kennis. Uiteindelijk besefte ik me dat die honger naar kennis voortkwam uit een roep naar verandering. Iets in mijn leven moest veranderen. Achteraf bleek dat, dat ‘iets’ ikzelf bleek te zijn.

Bewust leven

De tijd dat mijn blog stil heeft gestaan heb ik nodig gehad om aan mezelf te werken en te weten wie ik ben en waar ik voor sta. Waar ik echt voor sta. De allesomvattende beschrijving van dat bleek: Bewust leven.

Dat klinkt wel lekker makkelijk en ook een beetje als een open deur wel;
Want iedereen wil wel bewust leven. Toch?
Maar toch is dat nog altijd niet zo gemakkelijk.
Want wat houdt dat eigenlijk in voor mij? Bewust leven.

Voor mij houdt dit in dat we een actieve rol nemen in ons leven en op een goede manier omgaan met anderen en de natuur. Meer dankbaar te zijn met wat we hebben en genieten van de momenten die we krijgen.
Maar zodra het een beetje tegenzit is het zo gemakkelijk om dat allemaal even los te laten. Wat eigenlijk gek is als je dit zo leest. Want juist die positieve actieve rol brengt zoveel meer blijdschap en energie. Maar ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik genoeg momenten heb waarop ik me moe voel en liever netflix kijk, liever die reep chocola en die pizza eet en stiekem veel te hard rij in de auto. Allemaal niet zo heel bewuste natuurvriendelijke dingen dus.

Het boek

Maar toen was er een omslagpunt. Het boek Opgeruimd van Marie Kondo. Volgens veel bloggers die ik volg is zij dé goeroe als het gaat om opruimen. Ik kan echt super blij worden van een flinke opruimsessie en weer een nieuwe inrichting. Dus ik dacht, dit moet moet ik gelezen hebben. Haar theorie in het ultrakort is:

Bewaar alleen de spullen waar je blij van wordt
en geef alles (per categorie) een eigen plekje.

Ik heb dit boek in een paar uurtjes uitgelezen en ik ben er nog steeds volledig enthousiast over. Met blijdschap in mijn ogen vertel ik iedereen wat een geweldig boek dit is en hoe enthousiast ik was over en na mijn opruimsessie.

Boek Opgeruimd van Marie Kondo

Opruimen

Oke, ik moet even wat vertellen over mijn verhouding tot spullen. Ik was tot een paar jaar geleden altijd echt een beetje een verzamelaar. Ik spaarde van alles en ik ben goed geworden in veel spullen opruimen in kleine ruimtes. Tot twee jaar geleden, tijdens mijn verhuizing, ik me het gevoel begon te beseffen van het wegdoen van spullen. De vrijheid en ruimtelijkheid van het hebben van minder spullen werd een beetje een focus. Dus de afgelopen twee jaren heb ik steeds wat meer spullen weggedaan:
– dingen die geen functie meer hadden,
– spullen die me niet echt blij maakte,
– spullen niet echt (meer) bij me paste.

Als ik dan weer wat wegdeed zei ik: ‘langzamerhand… wordt het steeds een beetje beter’. Wat een beetje een begrip werd als ik en mijn huisgenootje van toen wat weggooiden. Dus als ‘langzamerhand’-opruimer moest ik natuurlijk het boek van Marie Kondo gelezen hebben. Die eigenlijk volledig mijn ‘langzamerhand’-theorie van de tafel veegde. Haar methode is (per categorie) alles in één keer doen. Eerst alle kleding, dan alle boeken en dan de rest en als laatste de spullen met sentimentele waarde (foto’s enzo). Dit is dus precies wat ik deed en het heeft me verbaasd hoeveel ik nog heb weggedaan.

  • 50 kledingstukken
  • 71 boeken (van de 199) ik wist niet eens dat ik zoveel boeken had…
  • En nog een berg andere spullen dat ik niet geteld heb… meerdere vuilniszakken vol was het wel.

Na deze opruimsessie was ik zo enthousiast en blij dat ik een week later bij mijn moeder op de stoep stond met een rol vuilniszakken, het boek en heel veel enthousiasme om bij haar dezelfde methode toe te passen.

Hoe opruimen mij weer back on track kreeg

Het wegdoen van spullen is eigenlijk een beetje hetzelfde als losmaken van je verleden. Alles loslaten dat niet meer bijdraagt aan je blijdschap en wie je nu bent, maakt je een stukje vrijer. Eigenlijk maak je zowel letterlijk als figuurlijk ruimte voor nieuwe dingen. Dingen die wel bijdragen aan wie je nu bent.

Na mijn opruimsessies had ik ineens zoveel meer energie en daadkracht, waardoor ik een stuk productiever werd en maakte dat ik onafgemaakte todo’s begon weg te strepen. Veel spullen die ik wegdeed hadden ook een todo-kaartje die eigenlijk helemaal niks toevoegde:

  • Ongelezen boeken,
  • Ongeziene films,
  • Die foto/canvas die ik wilde ophangen, maar eigenlijk toch niet zo mooi vond,
  • Dat kledingstuk dat eigenlijk nog gerepareerd moest worden,
  • Het tosti ijzer dat was gebroken, maar heel misschien met veel moeite nog wel gelijmd kon worden.
  • en eigenlijk allemaal dingen die leuk zijn, maar niet leuk genoeg om daar nog meer tijd aan te besteden. Al die dingen die ongemerkt toch energie verbruiken.

Je maakt je hoofd leger, wat ruimte creërt voor dingen die er voor jou echt toe doen. Door mijn verhoogde productiviteit en energieniveau had ik weer de daadkracht om echt weet iets te doen aan allsummerdays. Dus ben ik weer begonnen met schrijven, maar met iets meer een plan dit keer. Ik had in de afgelopen maanden al wel ideetjes verzameld en nu was het moment er om ze ook daadwerkelijk verder uit te werken. En dat is wat ik deed. Een frisse (her)start.

Het boek dat mijn visie en inzicht op het leven veranderde

Iedereen heeft wel één of meerdere boeken waar je met een blij gevoel aan terug kan denken, een boek die je door een moeilijke periode heeft geholpen. Of zoals in mijn geval, een boek die mijn een andere visie gaf op mijn leven.

Het begon allemaal bij dit ene boek; Way of the peaceful warrior van Dan Millman. Laat ik je vertellen waarom juist dit boek mijn visie en kijk op het leven veranderde. Eigenlijk begon dit al voordat ik dit boek daadwerkelijk begon te lezen. Ik hoor je denken, hoe kan een boek een impact hebben zonder dat je hem nog hebt gelezen? Ik zal je het verhaal vertellen van hoe dit boek in mijn handen terecht gekomen is.

Ik was bij mijn moeder op bezoek en vroeg of mijn moeder nog een interessant boek had. Mijn moeder heeft namelijk een kast vol boeken over interessante onderwerpen. Die boeken over psychologie, geloof en esoterie. Mijn broertje kwam bijna meteen met dit boek aan. Zelf is hij totaal geen lezer, dus ik verbaasde me een beetje dat hij me dit boek voorstelde. Vervolgens verteld hij het verhaal hoe hij dit boek heeft gekregen. Het bleek dat een collega hem vertelde dat ze het gevoel had dat ze Rick (zo heet mijn broertje) dit boek moest geven. Waarop ze dit boek aan hem gaf. Echt een liefdevol gebaar en mooi moment. Het is bijzonder hoe deze vrouw meerdere levens, zonder die mensen daadwerkelijk te spreken, op een positieve wijze weet te beïnvloeden.

Ik ben niet de grootste boekenverslinder, maar dit boek heb ik in enkele dagen uitgelezen. Wat voor mij echt heel erg snel is. Het las zo vloeiend, dat ik op ten duur niet eens door had dat het in het Engels was geschreven. Het is een roman gebaseerd op de levenservaring van de schrijver zelf. Het staat vol met mooie wijsheden en heeft een duidelijke boodschap:

Where are you? Here
What time is it? Now
What are you? This moment

Deze quote vormt eigenlijk de kern van het verhaal. En nee, hiermee verklap ik je niet het verhaal, want het proces dat de hoofdrolspeler doormaakt en de leerervaringen die hij opdoet maken het verhaal.

Na het lezen van dit boek was mijn honger naar meer informatie en meer soortgelijke kennis gewekt. Ik ben me weer meer gaan inlezen in mindfulness en spiritualiteit. En ik ben gaan luisteren naar documentaires en video’s op YouTube. Dat is trouwens echt een dikke tip, want door alleen te luisteren naar documentaires en lezingen kon ik me ondertussen gewoon bezighouden met de dagelijkse dingen. Iedere dag leerde ik een beetje meer en tijdens dit leerproces merkte ik dat ik zelf begon te veranderen.

Ik voel me nu blijer, sterker en zelfverzekerder. Ik werd dankbaarder voor het leven en de natuur. Wat er waarschijnlijk aan heeft bijgedragen dat ik ben gestopt met het eten van vlees en vis. Dit gebeurde vrij natuurlijk en plotseling. Om die reden weet ik niet eens de exacte datum waarop mijn eerste dag als vegetariër begon. Ergens eind september 2016 geloof ik (ja, het is al wel weer eventjes geleden). Dat doet er eigenlijk ook helemaal niet toe.
Wat er wel toe doet is dat vanaf nu de recepten op allsummerdays geen vlees en vis meer zullen bevatten. Maar geen zorgen, de receptjes zullen meer dan genoeg eiwitten bevatten. Gek genoeg voel ik mij nu krachtiger en energieker in de sportschool dan voorheen. Dus dat is echt een super relax extraatje.

Trouwens het boek is ook verfilmt in 2006 en is te vinden op YouTube!

Echt ga hem kijken! Beter nog, lees het boek. De verfilming is echt goed, maar het boek lezen is toch een stuk bijzonderder. De route van hoe dit boek in mijn handen terecht kwam, de mooie boodschap in dit boek en wat dit alleen al voor mij heeft betekent maakt het alleen maar meer bijzonder. Ik hoop dat dit minstens hetzelfde voor jou gaat doen.

Love always!

Maak je eigen sportschool in huis

Vorig jaar heb ik mijn abonnement op de sportschool opgezegd en ben ik begonnen met voetballen. Een superleuke switch, maar soms mis ik de sportschool best wel. Het gevoel dat je kreeg na een uurtje flinke krachttraining! Met voetbal en hardlopen iedere week, wordt het misschien een beetje teveel om ook nog weer een abonnement op de sportschool te nemen. Maar hoeveel beter is het als we thuis een kleine versie van een sportschool kunnen maken, zodat je thuis toch een paar oefeningen tussendoor kan doen? Maar waar begin je met het maken van je sportschool in huis?

Begin klein

Je hoeft niet meteen groots in te slaan en de duurste apparaten aan te schaffen om je huis om te toveren tot een sportschool. Je kunt beginnen met een paar attributen die eigenlijk bij iedere oefening wel van pas komen. Eventueel een duurder attribuut kun je later altijd nog toevoegen. Ik ben eens op zoek gegaan naar de meest belangrijke attributen om thuis je oefeningen te doen.

  • Yoga matje
  • Exercise bal
  • Kettlebells en dumbells
  • Foam roller

Yoga matje

Een yoga matje is onmisbaar voor je workouts. Kies er eentje met een leuk kleurtje dat bij je past, dan ziet je mini sportschool er meteen een stuk gezelliger uit en dat nodigt weer uit om een paar oefeningen te doen als je er langs loopt. Voornamelijk voor je grondoefeningen is het hebben van een yoga matje echt top. Met dit matje is er geen reden meer om niet te starten met de 30 day ab challenge.

Exercise bal

Dit is het perfecte attribuut om je stability oefeningen mee te doen.

Kettlebells en dumbells

Zorg dat je een paar kettlebells en dumbells in huis hebt zodat je je oefeningen iets kan verzwaren. Het mooiste is om een paar setjes te hebben met verschillende gewichten, maar begin klein. Met één setje kun je al heel veel leuke dingen doen.

Foam roller

Misschien is de foam roller nog helemaal niet zo bekend, toch zou deze onderdeel moeten zijn van je basis fitness attributen. Er zitten enorm veel voordelen aan foam rollen. Het idee van foam rollen is dat je de stijfheid weer uit je spieren rolt na een workout. Hierdoor voorkom je blessures, verbeter je je doorbloeding en het verbeterd je sportprestaties. Een foamroller hoeft niet heel duur te zijn, bij de action heb je een simpele roller voor nog geen tien euro.

Nieuwe attributen als beloning

Om jezelf te belonen als je een tijdje goed bent bezig geweest in je eigen gym trakteer je jezelf op leuke nieuwe attributen. Zo maak je je fitnessruimte steeds een stukje geavanceerder en blijf je gemotiveerd om verder te gaan. Op deze wijze kan je ook je fitness niveau wat verhogen, door bijvoorbeeld steeds een setje zwaardere dumbells toe te voegen als je daar klaar voor bent. Hierdoor daag je jezelf uit steeds een stapje zwaarder te trainen.

Voor mij staan de volgende attributen op mijn beloningslijstje voor in de toekomst:

  • tube set met een hogere weerstand
  • Speed springtouw
  • Medicine ball
  • Pumpset

Wat zou op jouw lijstje staan?

30 day ab challenge

Oké, ik ga de uitdaging aan met de 30 day ab challenge. 30 dagen lang volg ik het schema om mijn buikspieren en core te versterken. Ik was opzoek naar een workout die mijn core versterkt, die ik gemakkelijk thuis kan doen en die mij uitdaagt om door te gaan. Uiteindelijk kwam ik uit bij de ab challenge.

Het leuke van deze challenge is dat hiervoor speciale apps zijn ontwikkeld waarin je je voortgang kan bijhouden. Het geeft een heel voldaan gevoel als je de dag weer kan afstrepen en je langzaam de dagen ziet veranderen in voltooide vinkjes. Ik kwam uit bij de 30 day ab challenge app van Jozic Productions, super handig dus en hartstikke gratis!
Deze ontwikkelaar heeft nog aantal apps met 30 day challenges ontwikkeld voor Apple en Android, namelijk:

  • 30 day squat challenge
  • 30 day push up challenge
  • 30 day firm but challenge
  • 30 day plank challenge
  • 30 day toned arms challenge
  • 30 day slimming thigh challenge
  • 30 day cardio challenge

Wauw, allemaal leuke challenges! Het liefste download ik ze direct allemaal op mijn telefoon en start ik ze allemaal tegelijk. Toen bedacht ik me weer dat dat misschien een beetje teveel van het goede is, dus heb ik het gehouden bij:

  • 30 day ab challenge
  • 30 day plank challenge
  • 30 day push up challenge

Deze challenges hebben allemaal oefeningen om je core te versterken en daarom heb ik voor deze drie gekozen.

Niveau kiezen

IMG_8759[1]
Als je wat sterker bent of al veel doet aan krachttraining kan je het niveau wat zwaarder maken. de app biedt zes niveau’s om in te stappen, namelijk:

  • Beginner level 1
  • Beginner level 2
  • Intermediate level 1
  • Intermediate level 2
  • Advanced level 1
  • Advanced level 2

Bij het kiezen van je niveau is het wel goed om te weten dat het aantal herhalingen van de oefeningen vrij snel oploopt. Ik heb ervoor gekozen om bij alle drie de challenges te beginnen bij beginner level 1. Ook omdat ik naast de challenge ook nog voetbal en hardloop wil ik niet te hard van stapel lopen. Mijn gedachte was, als ik deze challenges heb voltooid kan ik altijd weer een nieuwe challenge starten met een iets zwaarder niveau.

Hoe werkt de 30 day ab challenge nou precies?

IMG_8762[1]
Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Je volgt iedere dag precies wat de app je verteld. iedere vierde dag is er een rustdag ingepland en die rustdag is zeker belangrijk voor het herstel van je spieren.
Als je niet precies weet hoe je een oefening moet doen, kun je in de app de oefening opzoeken en bekijken hoe je die moet uitvoeren.

Eigenlijk moet je gewoon starten en zie je vanzelf wel of het leuk en gemakkelijk is. Voor mij lijkt het een goede keuze, omdat je je voortgang gemakkelijk kan bijhouden en in de app ziet hoever je bent. Dat geeft toch altijd een bepaalde prestatiedrang.

Ik ben nu inmiddels al bij dag zes en tot nu toe zijn de verschillende challenges goed bij te houden. Wanneer start jij jouw challenge?