Vegan/Vegetarische Jus met champignons

Op je vega-dag kan je ook gewoon je favoriete maaltijd met aardappeltjes eten. Met deze vegetarische jus smaken de aardappeltjes of dat stamppotje toch net even wat lekkerder dan zonder jus. Misschien zelfs wel lekkerder dan met vleesjus.

Er zijn veel recepten om vegetarische jus te maken. De meest simpele vorm van een jus bestaat uit boter, bloem, bouillon en water. Daar hoeft sowieso helemaal geen vlees aan te pas te komen. Maar of dat nou echt de lekkerste jus is… Overigens wil ik het liefste zo min mogelijk dierlijke producten in mijn eten. Het uiteindelijke resultaat is dit vegan receptje voor een lekkere jus.

Een paar jaar geleden ben ik al op onderzoek uitgegaan wat een lekkere vegetarische jus is. Een vriendin van mij kwam bij mij eten en die is vegetariër en daar moest ik toen even mijn receptje op aanpassen. Na even zoeken na vegetarische jus op internet kwam ik eigenlijk allemaal recepten tegen waarbij champignons werden gebruikt als basis.

Champignons

In die tijd was ik een beetje aan het ontdekken wat gezonde voeding was en leerde ik allerlei dingen eten die ik voorheen nog niet lustte. Daar vielen champignons ook onder. Voor deze avond kwam er bij mij geen champignon in, maar sinds deze jus, eet ik ze graag. Wat super prettig is nu ik zelf ook geen vlees meer eet. Champignons bevatten namelijk veel eiwitten en kan makkelijk gebruikt worden als vervanging van je vlees in een maaltijd. Inmiddels is dit eigenlijk de standaard jus die ik overal bij maak waar ik een juutje bij nodig heb. Niet alleen bij je aardappetjes kan je deze jus gebruiken, maar ook als saus of jus bij een rijstgerechtje zoals deze:

Groente en rijst met jus

Maillard-reactie

Het toevoegen van champignons en een uitje maakt een jus toch wat gevulder en voller van smaak. Helemaal door het aanbakken van de champignons en een uitje. Dit heeft alles te maken met de Maillard-reactie. Door het bakken vind er een reactie plaats tussen de koolhydraten en aminuzuren (eiwitten) waardoor er een korstje ontstaat op het eten. En dat geeft een veel betere smaak.

Wat ik in de Jus doe

  • 100 gram champignons
  • 1 ui
  • 200 ml water
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 eetlepel meel/bloem*
  • mespuntje Komijnzaad

*Hiermee maak je de jus wat dikker.

Hoe je de jus bereidt

  1. Was en snij de champignons en ui in stukjes. Ik hou er zelf van als ze niet al te groot zijn, maar te klein is ook weer zo klein. Het is net wat je zelf het prettigst eten vind.
  2. Fruit het uitje en bak de champignons erbij totdat ze een beetje mooi van kleur zijn.
  3. Voeg 200 ml water toe met het bouillonblokje en de bloem/meel en roer door op laag vuur.
  4. Als de jus klaar is kan je deze nog even op smaak brengen. Ik doe er beetje komijnzaad door. Zout is echt niet nodig, het bouillonblokje bevat al genoeg zout.